fredag 19 januari 2018

Kycklingsoppa

I och med denna rättens tillkomst fick jag lägga till en etikett: Tryckkokare. Jag ville prova göra en soppa till min influensasjuke son i min nya tryckkokare, hade två små kycklingfiléer i frysen ...

Soppan blev jättegod och matig! Har fryst in en portion och skrivit GOD! på påsen.


Ingredienser
300 g kycklingfilé
200 g lök, gul
1 st vitlöksklyfta
250 g potatis
150 g morot
1 stjälk bladselleri
1 st grön paprika
10 cm purjolök
400 g tomat på burk (krossade, passerade, hela ...)
2 st 400 g-burkar vatten (= ca 1 liter)
1 st buljongtärning, kyckling- el grönsaks-
1,5 tsk salt
1 tsk örtsalt typ Italiensk salladskrydda
100 g gröna bönor (typ haricot vert, judia verde)

Till servering (förslag)
En klick matlagningsyoghurt, creme fraiche eller gräddfil, klippt persilja eller gräslök. Ett gott bröd.

Gör så här
Skala löken och skär i mindre bitar. Skala vitlöken och dela eller krossa den (se nedan under anmärkning), bryn i grytan. Lägg ned de hela kycklingbitarna, bryn dem lätt tillsammans med löken.
Skala och skär övriga grönsaker i mindre bitar förutom paprikan som skärs i fyra bitar samt bönorna som sparas till senare. Lägg ned i grytan, rör om. Slå på tomaterna och vattnet, smula ned buljongtärningen. Om tryckkokare, sätt på locket och låt trycket gå upp. Sänk sedan så det inte pyser, låt koka i 15 minuter, stäng av värmen och släpp på trycket.
Tag bort locket och lyft ut kyckling och paprika. Ta bort skalet från paprikan och lägg paprikaköttet tillbaka i grytan. Med mixerstav, kör till önskad släthet. Smaka av med salt och örtsalt. Om soppan är för tjock, tillsätt mer vatten.
Ansa bönorna och skär dem i ca 3 cm-bitar, lägg i grytan. Riv kycklingfiléerna i bitar med händerna och lägg i grytan. Låt stå på eftervärme i ca 5 minuter (har vatten tillsatts kan man behöva låta koka upp det igen), tills bönorna blivit tillräckligt mjuka.


Anmärkning
Vitlöken:
För en mildare vitlökssmak, dela vitlöken i två bitar och låt den steka med under bryningen. Lyft sedan bort vitlöken.
För en starka vitlökssmak, krossa eller finhacka vitlöken och låt den steka med.

Jag gillar ju bönorna men de kan så klart uteslutas. För den i familjen som inte gillar dem är det ju dessutom lätt att peta undan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar