fredag 14 april 2017

Potatisgratäng (med mjölk eller grädde)

Att göra en god potatisgratäng med grädde är ju inte så svårt. Men problemet dyker ju upp när man vill göra gratäng men kylskåpet inte innehåller någon grädde. Oftast har jag någon matlagningsgrädde med lång hållbarhet hemma men emellanåt tar den slut den med!

Men visst borde det gå att göra en med bara vanlig mjölk? Om man tillsätter smör så får man ju fettet, det är ju det som är smakbärare. Vi provar!

Ingredienser
1 kg potatis
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
100 g smör *
3 dl mjölk *
salt
svartpeppar
2 dl riven ost

*)  Om man nu ändå har grädde hemma så ersätt mjölk och smör med 3 dl grädde.

Gör så här
Skiva potatisen tunt. Skär löken i tunna skivor/ringar och finhacka vitlöken. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och låt löken samt vitlöken sjuda i den ett tag. Tillsätt mjölken, koka upp, tillsätt potatisen. Smaka av med salt och nymalen peppar. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
Häll upp i en smord gratängform, strö över den rivna osten och ställ in i ugn, 225 grader C i ca 20 minuter.

Anmärkning
Vitlök kan variera mycket i smak och styrka.
Skiva i andra rotfrukter som t ex en morot, en bit palsternacka, en bit grovriven rotselleri.
Om man inte vill ha en så intensiv vitlökssmak kan man dela klyftan/-orna i  större bitar och innan man häller i potatisskivorna så plockar man ur dem. Eller så klart hoppa över vitlöken helt.

1 kommentar:

  1. Förr när vi förde LCHF stilen så gjorde jag en palsternacka gratäng, med morötter och purjolök. Jätte god!
    Oftast och nu använder jag matlagningsgrädde. Innan när vi skulle äta en hög fettanhalt så tillförde jag vispgrädde med 3, 5 kolhydrater:) Nu går det lika bra med selleri..... nej, standard mjölk. Vitlök för mig i gratäng förstärker smaken:)

    SvaraRadera