måndag 30 november 2015

Emmas glöggessence

Jag gillar glögg! Det är så mysigt att tända ett ljus, ta fram en lussebulle och krypa upp i soffhörnet framför brasan. Och dricka glöggen, så klart!

Men denna svenska bild här ovan är inte självklar när man är i Spanien. Här finns ingen glögg. Men allt finns för att göra sin egen! Och för att lätt kunna ta sig ett glas när man vill tänkte jag att man borde kunna göra som en essence, något som man bara kryddar upp vinet med. För vinet finns ju nästan alltid hemma. :)

Så här är min alldeles egenihoptotade glöggessence. Eller det kanske heter glöggessens på svenska...

Ingredienser
3 dl strösocker
25 hela kardemummafrökapslar alt 1 msk hela frön
10 st kryddnejlikor, hela
2 st kanelstänger alt 1 msk mald kanel
3 cm färsk ingefära alt en bit torkad alt 2 tsk mald
1 st citron, det gula av skalet
5 dl vatten

Till servering (förslag)
Skållade mandlar, russin, lussebullar, pepparkakor, ädelost...

Gör så här
Lägg allt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme i ca 15 min, rör om då och då. Dra av kastrullen från plattan, lägg på ett lock och låt dra i ca 45 min.
Sila bort kryddor och citronskal, häll upp på en flaska (det blir ca 5 dl).
Essensen kan nu stå svalt tills det är glöggdags! Blanda då i önskad mängd essence i vinet - rött eller vitt - och värm i kastrull eller mikrovågsugn. Se till att det inte kokar dock! Lägg gärna i russin och mandlar redan vid uppvärmningen.
Mängden är svår att avgöra, det beror på hur sött man vill ha det. Det beror ju också på hur sött eller kraftigt vinet är. Börja med ca 1 msk per dl vin och öka sedan på om det behövs.

Anmärkning
Om man använder malda kryddor blir det svårt att sila bort det, essencen blir som en sirap så det går inte att sila genom en duk. Glöggen kommer därför att bli lite grumlig. Om flaskan får stå sjunker det till botten. För kraftigare smak, skaka om innan det används.

Kryddmöjligheterna är oändliga! Receptet ovan är en bra grund. Varför inte sprätta upp en vaniljstång och koka med i essencen? Pomeransskal (ersätt citronskalet eller som tillägg) är också gott och en klassiker. Eller prova med apelsinskal, några bitar torkade aprikoser, torkade äpplen...

Byt ut sockret - helt eller delvis - till råsocker, farinsocker, muscovadosocker. Eller varför inte honung?

För en starkare glögg, häll i lite vodka i vinet.

För alkoholfri variant, häll essencen i äppeljuice eller druvjuice. Det fungerar också bra att hälla den i blandsaften, jag har gjort barnglögg av det flera gånger.

torsdag 19 november 2015

Emmas fisksoppa

Jag är dålig på att tillaga fisk. Kanske det också hänger ihop med att varje gång jag säger att vi ska äta fisk till middag så suckas det. Hönan och ägget...

Men den här soppan har jag hittat på själv och varje gång jag gjort den - gärna när vi haft besök - har det varit en succé! I all sin enkelhet, det är inga konstigheter i den.

Ingredienser
Bild lånad från www.swedeponic.com
400 g fast fisk som torsk och lax (blanda gärna)
250 g räkor, skalade
3 st potatisar (ca 300 g)
2 st morötter (ca 150 g)
10 cm purjolök
1 st lök, gul (ca 100 g)
1 st vitlöksklyfta (ca 5 g)
1 st stjälk selleri
2 msk tomatpuré
4 msk fiskfond (alt 2 st fiskbuljongtärningar)
1 dl (matlagnings-)grädde
 l,5 l vatten
1 tsk salt
1 tsk örtsalt (typ Herbamare el liknande)
1/2 tsk paprikapulver, mild
1/4 tsk chilipulver (efter önskemål)
några varv med svartpepparkvarnen
olja el smör till bryning
Tabasco efter önskemål
2 msk potatismjöl (ev)

Till servering (förslag)
En klick Crème Fraiche el Turkisk yoghurt, klippt persilja, nybakat bröd med smör och ost.

Gör så här
Läs först under Anmärkning nedan.

Bryn löken, tillsätt sedan resten av grönsakerna och bryn i några minuter till. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten och kryddor. Koka ihop i ca 20 min.

Om man vill mixa, använd stavmixer alt sila grönsakerna (spara vätskan!) och mixa i matberedare. Man kan själv bestämma hur slät soppan ska vara. Häll tillbaka allt i kastrullen, rör om och låt koka upp på nytt.

Tillsätt grädden och fisken (skuren i bitar ca 2x2 cm), låt koka några minuter till.

Precis innan servering tillsätts räkorna och den klippta persiljan strös över.

Anmärkning
  • Vill du ha en slät soppa eller en med bitar? Normalt brukar jag mixa allt innan fisken läggs i, det är alltså endast fisken och räkorna som är i bitar, det andra blir en tjock och mustig soppa. Gör man på det sättet behöver man heller inte något potatismjöl.
  • Om man planerar att mixa soppan behöver man inte skära grönsakerna i så små bitar. Om man inte ska mixa får man skära dem i önskad storlek.
  • Man kan förbereda soppan dagen innan till skedet innan grädde och fisk sätts till.
  • Soppan går utmärkt att frysa.
  • Funkar perfekt att tryckkoka grunden i ca 10 minuter och "natural release".