söndag 22 februari 2015

Linsröra à la Emma

Jag gjorde ju för ett tag sedan en så god linssoppa (som jag gjort om flera gånger sedan dess) och har funderat på vad mer jag kan göra med linser. Plötsligt blev jag sugen på någon röra, lite som hummus, tänkte jag. Kanske något att doppa de vridna baguetterna i som snart ska in i ugnen?
Så jag öppnade kylskåps- och skafferidörrar, kollade runt på internet efter tips, tankar och idéer. Här är mitt bidrag till en smaklig röra som passar till både småplocket och den grillade köttbiten!

Jisses så gott! Och nyttigt!

Ingredienser
2 dl linser, torkade, bruna
6 dl vatten
1 st morot (ca 80 g), skalad och skuren i tre-fyra bitar
1 liten lök (ca 80 g), skuren itu
1 stjälk selleri, skuren i tre-fyra bitar
4 persiljekvistar (endast stjälkarna)
1 st lagerblad
1 tsk salt
½ dl olivolja
½ citron, juicen (ca 1,5 msk)
1 st vitlöksklyfta (el mer om man önskar)
chilipulver efter smak
salt efter smak

Till servering (förslag)
Grönsaksstavar, kex, grissini...

Gör så här
Koka upp linser, vatten, morot, lök, selleri, persiljestjälkarna, lagerbladet och salt. Låt koka i ca 25 min eller tills linserna är mjuka.
Plocka bort grönsakerna* från linserna och häll av vätskan.*

Lägg de avrunna linserna i en mixer tillsammans med vitlök, olivolja, citronjuice och chilipulver. Mixa till önskad konsistens. Om det är för fast kan man spä ut med mer olivolja, vatten eller avkoket. Smaka av med salt.

Servering
Häll upp i en skål, pudra över lite chilipulver och flingsalt, klipp persilja över. Låt gärna stå svalt en stund för mer smak.

Anmärkning
*) Spara gärna grönsakerna och vätskan och häll det i t ex köttgrytan, köttfärssåsen osv. Det är en utmärkt bas och smaksättare med mycket nyttigheter! Vill man kan man reducera (koka ihop så att mesta av vätskan avdunstar) och/eller frysa in.

Saknar man grönsakerna kan man säkert koka linserna med en grönsaksbuljongtärning.

Vridna matbröd/baguetter och grissini

Det enda man behöver tänka på är att det är lite lång jästid. För annars behöver man inte tänka eller lägga ned så mycket energi på det här brödet - perfekt, alltså!

Det här är brödet till soppan, pajen, picknicken, middagsbjudningen - passar till allt! Eller varför inte bara riva av en bit eller två, skära upp en tjock skiva ost och lägga några oliver på ett fat - sätt dig i kvällssolen och njut med ett glas vin!

Ingredienser
6 dl vatten (ljummet, 37 grader)
25 g jäst (normalt ½ paket)
2 tsk salt
12 dl (720 g) vetemjöl + till utbakning

Till servering (förslag)
Som det är som brytbröd eller med pålägg.

Gör så här
Mät upp mjölet och sikta eller rör runt i det med t ex en ballongvisp så att det inte finns några klumpar. Smula jästen i en stor bunke, slå över vattnet och lös upp jästen. Häll i saltet och sedan mjölet lite i taget. Vispa till en slät smet. Det ska inte vara som en deg, det ska vara kladdigt.
Strö över lite mjöl, täck med bakduk och ställ på varmt ställe att jäsa i 2 h. Utnyttja gärna solen, slå in bunken i en stor handduk och ställ på på dragfritt, varmt och soligt ställe!

Häll upp mjöl på bakbordet och ös ur smeten från bunken. Skyffla ihop (knåda inte), dela i tre delar, lägg upp på en långpanna täckt med bakplåtspapper. Vrid längderna lite slarvigt några gånger. Vill man kan man även skära några snitt med en vass kniv. Täck med bakduk igen.

Sätt på ugnen på 250 grader C och låt den bli varm medan brödet jäser i ca 15 min.

Sätt in i ugnen (ganska långt ned) i 15 min, stäng sedan av ugnen men låt bröden stå kvar ytterligare 15 min. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.

Anmärkning
Absolut godast som nybakat men är gott dagen efter också. Skulle det finnas kvar ytterligare en dag så skär i skivor och rosta eller gör Fattiga Riddare av dem!

Vill man kan man byta ut någon dl av vetemjölet mot ett grövre mjöl.

Receptet fungerar även för att göra grissini, de långsmala brödpinnarna. Sänk då värmen till 200 grader C och låt stå inne i ca 20 min. Skulle de inte vara torra kan man låta dem stå kvar i ugnen (avslagen) och med luckan på glänt. Förvara dem torrt i en sluten påse/burk.

Man kan även pensla bröden eller grissini med t ex vatten eller mjölk och strö över flingsalt, vallmofrö, solrosfrö osv.

måndag 2 februari 2015

Vegetarisk linssoppa

För flera år sedan åt min vän Lina en så god linssoppa på lunchen och jag har alltid velat prova det. Två problem dock: glömt att fråga efter receptet och det är lagom skoj att laga mat som bara man själv sitter och äter. Aldrig att mannen min och sonen frivilligt skulle stoppa det där i munnen (precis som hos familjen Lina)1

Men så flyttade vi till Spanien... Här använder man linser mycket mer och dessutom så äter man traditionellt linssoppa på Nyårsafton. Så när ska vi äta det? kom mannen min och berättade efter en spanskalektion. Huruvida det stämmer vet jag inte men varför ifrågasätta i detta läget!?

Jag kollade runt på recept och kollade i kylskåp och skafferi. Här är min variant som hela lilla familjen äter med god aptit och som jag definitivt kommer att göra igen.

Gott, nyttigt, enkelt och billigt - kan inte bli så mycket bättre, egentligen!

Ingredienser
Jisses vilket dåligt foto... Men soppan är slut.
2,5 dl linser, bruna, torkade
1 st morot (ca 80 g)
1 st potatis, stor (ca 150 g)
1 st gul lök (ca 100 g)
1 st selleristjälk
1 st vitlöksklyfta
1 burk (400 g) krossade tomater
3 tomatburkar vatten (el ca 12 dl)
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 tsk paprikapulver
1/4 tsk chilipulver (el enl önskemål)
1 st lagerblad
1/2 citron (juicen)
salt
olivolja

Till servering (förslag)
persilja, klippt
yoghurt, gräddfil eller crème fraiche
Säkert även gott med krutonger, fetaost, färska grönsaker i små bitar som t ex tomat, paprika, broccoli (kokt)
Ett nybakat bröd till och en god ost gör det till en hel middag (soppan äts ofta som förrätt)

Gör så här
Skär lök och grönsaker i mindre bitar. Om man planerar att mixa soppan slät kan bitarna vara lite större.
Stek först löken i olja några minuter så den blir blank, häll i resten av grönsakerna och bryn några minuter. Krydda med paprika och chilipulver, slå över tomaterna, buljongtärningarna och vattnet, låt koka upp. Häll i linserna. Låt koka i ca 40 min, tills linserna är mjuka, rör om ibland. Mixa (plocka upp lagerbladet först) och smaka av med salt och citronjuice.
Om soppan är för tjock man kan späda med mer vatten.

Anmärkning
I Spanien har man chorizo (ca 200 g till detta receptet) i linssoppan. Den steks och läggs i mot slutet av tillagningstiden. Om man mixar soppan (vilket man oftast inte gör i Spanien) skulle jag nog servera den som tillbehör.

Vill man kan man blötlägga linserna några timmar innan, koktiden blir då kortare. Om man tjänar tid på att använda färdigkokta linser på burk vet jag inte, grönsakerna måste ju hinna kokas också.

Valet av linser (röda, gröna, bruna, gula) är så klart vad man själv vill eller har hemma. Alla är de fullproppade med fibrer och proteiner.

Skölj av tallrikar och bestick noga innan de sätts in i diskmaskinen. Det blir annars som en "sandig hinna" på allt, precis som det blir av bruna bönor. Min erfarenhet säger att det spelar ingen roll vilket märke eller pris man har på diskmedel eller -maskin.

Soppan är perfekt att göra storkok av och frysa in portioner (en middag för familjen eller en lunch på jobbet) i frysen.