söndag 5 april 2015

Vaniljsås de Luxe à la mig

Jag har inte hittat något som liknar Marsánsås här i Spanien. Så då får man helt enkelt göra vaniljsås själv! Det tar lite tid, i alla fall om man jämför med att vispa ned en påse pulver i mjölk 10 minuter innan pajen serveras. Men är lätt!

Förbered genom läsa igenom receptet och ta fram alla ingredienser och verktyg innan, bara!

Bild lånad från redstickspice.com
Ingredienser
3 msk strösocker
2 st äggulor
2 tsk potatismjöl/maizena (kan uteslutas)
1 st vaniljstång
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde

Till servering (förslag)
Paj, så klart!

Gör så här
Blanda äggulorna med strösocker och potatismjöl eller maizena i en skål (bör rymma minst 5 dl). Låt stå så att sockret "smälter".
Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröerna. Lägg det i en tjockbottnad kastrull tillsammans med mjölken och hälften av grädden. Koka upp och koka på svag värme ca 10 minuter, rör emellanåt så att mjölken inte bränns i botten.
Plocka ur vaniljstången. Häll sedan den varma mjölkblandningen i en fin stråle ned i äggskålen, rör hela tiden. Om kastrullen är svår att hälla ur, häll över i t ex en såskanna eller liknande. Se till att skrapa med alla vaniljfröer.

Lägg en sil på kastrullen och sila ned såsen så att småfnas från vaniljstången och ev klumpar tas bort. Se till att silen är lagom finmaskig så att fröerna går igenom, de ska vara med i såsen.

Värm såsen på medelvärme under konstant rörning. Den ska nu bli tjock, den får inte koka för då kan det skära sig. Har man en kökstermometer, ca 80 grader C.

Häll genast upp i en skål (annars fortsätter den tjockna från kastrullens värme), låt svalna något, täck med plast och ställ i kylen tills serveringen.

En stund innan serveringen, vispa den sista dl med vispgrädde ganska hårt och vänd ned den i såsen.

Anmärkning
Gör gärna såsen dagen innan, då hinner vaniljen ge mer smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar