tisdag 30 september 2014

Marinad - mitt grundrecept

Marinad

Den här marinaden funkar till det mesta. Jag är ju en "höftare", dvs jag tar lite sånt, lite sånt och så lite sånt - det blir bra. Och jag kan aldrig garantera att det blir lika från gång till annan. Men här är en grund i alla fall. Det är ganska mycket så man kan gärna halvera eller spara till nästa tillfälle.
En vacker bild på Soyasås
som jag lånat från Kikkoman

Ingredienser
1 dl olja (raps-, solros-)
1 msk soya, kinesisk
2 msk ketchup
2 tsk italiensk salladskrydda
2 tsk grillkrydda
1 tsk chilikrydda
20 vred på pepparkvarnen
2 tsk torkade örter, t ex Herbes de Provence
1 st vitlöksklyfta, pressad

Gör så här
Rör ihop i ett glas eller en skål, helt enkelt...

Och låt köttet marinera länge, gärna flera timmar i kylen eller varför inte över natten?

Alternativ
Det är gott med ca 2 msk sweetchili-sås i för söt hetta, framförallt för fläsk- och kycklingkött.
Och varför inte 1 msk honung?

Om du inte har It. salladskrydda (vilket jag inte har här i Spanien) så kan man ersätta med andra torkade kryddor och lite salt.

Färska kryddor är också gott att klippa ned i marinaden.