måndag 13 oktober 2014

Emmas kladdkaka

80-talet har fått ett litet uppsving sedan några år tillbaka och kladdkakan är åter populär. Det har kommit ut flera böcker i ämnet.

Jag har ett grundrecept från min barndomsvän som är så supergott och enkelt men så fick jag ett infall: vad händer om man tar bort kakaon? Och kanske ersätter med något annat?

Går fort att sno ihop och så enkelt att barn kan göra det (nästan) själva.

Ingredienser
100 g smör, smält
2 st ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
1 msk kakao*
1 tsk kanel, mald*
1 tsk kardemumma, mald*

*) se nedan under alternativ

Gör så här
Sätt ugnen på 160 grader C. Rör ihop socker och ägg (inte så det blir pösigt, bara rör ihop det), häll i smöret. Blanda ihop de torra varorna och rör sedan ned det i äggblandningen. Häll upp i en smord ugnsfast form, ställ in i mitten av ugnen i ca 30 min.

Det går även rätt bra att grädda den i en stekpanna med lock om man bara har koll på värmen - det är det som kan vara det trixiga. Häll i smeten i den kalla stekpannan, på med locket och ställ på svag värme (inte mer än hälften av max på vredet). Håll koll på botten så att den inte bränns bara, det kan vara idé att ta bort ifrån värmen de sista fem minuterna och bara grädda med locket på i den värme som finns kvar i stekpannan.

Servering
Smakar lite som pepparkaka men ändå inte riktigt. Gott som det är eller med grädde, glass, frukt...

Allergier och alternativ
Ersätt smöret med 1 dl matolja som är neutral i smaken (t ex raps-, majs- eller solrosolja)

Ursprungsreceptet är med 4 msk kakao, ingen kanel eller kardemumma, och det är ett jättebra och enkelt recept det med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar